Niina Alho

Miehet kuolevat ennen naisia

Suomalaisen miehen elinikä on Pohjoismaiden lyhin. Hän kuolee todennäköisesti kuusi vuotta naista aikaisemmin. Työntekijänä ahkerasti työskennellyt suomalainen mies kuolee taas kuusi vuotta aikaisemmin kuin miespuolinen pomonsa. Työikäisenä duunarilta jäävät ansaitut eläkevuodet vähäisiksi samalla, kun monta vuotta aikaisemmin eläkkeelle jäänyt johtaja nauttii terveistä eläkevuosista paljon kauemmin.

Tasa-arvokysymyksistä puhutaan nykyisin paljon, mutta sukupuolten välisestä terveyden tasa-arvosta tuskin keskustellaan tarpeeksi. THL:n mukaan Suomessa miesten odotettavissa oleva elinikä on kuusi vuotta matalampi kuin naisilla. Kansainvälisestikin tarkasteltuna ero on suuri ja suomalaisten miesten elinikä onkin Pohjoismaiden lyhin. Miesjohtajat elävät keskimäärin kuusi vuotta kauemmin kuin miespuoliset alaisensa. Sukupuolta merkittävämpiä tekijöitä elinajanodotteeseen ovat sosioekonomiset erot. THL:n mukaan “esimerkiksi 35-vuotias työntekijämies elää keskimäärin 74-vuotiaaksi, kun vastaavan ikäinen johtavassa asemassa oleva mies elää keskimäärin 80-vuotiaaksi. Naisilla vastaava ero on runsaat kolme vuotta.”

Terveyden tasa-arvon saavuttaminen edellyttää terveyttä edistävien toimenpiteiden tehostamista ja hoitoonpääsyn turvaamista. Tärkeää olisi pohtia sitä, miten saadaan ehkäisevien palveluiden piiriin ne miehet, joiden terveystietoisuus on heikko tai joiden omat voimavarat terveyden ylläpitämiseen ja sen edistämiseen ovat heikentyneet. Tarvitaan miesnäkökulmaa ja henkilöstön koulutusta kohtaamaan miehiä, isiä ja poikia. Toisaalta palveluiden pitäisi olla sellaisia, että miesten kynnys hakeutua hoitoon olisi matalampi. Eli palveluiden muotoilussa tulisi kuunnella tarkemmin miesten toiveita.

Terveyspalvelut eivät ole myöskään tasapuolisesti saatavilla. Työterveyshuoltoa tai esimerkiksi yliopistossa opiskelevien terveydenhuoltoa on enemmän ja usein ilmaiseksi saatavilla kuin työttömän tai ammattikouluopiskelijan terveydenhuoltoa. Tilanne on tämä siitä huolimatta, että jälkimmäisiin tulisi terveyserojen kaventamiseksi kohdentaa tehostetusti terveys- ja hyvinvointipalveluita. Esimerkiksi työttömistä ja asunnottomista miesten osuus on naisia suurempi. Myös nuorisotyöttömyys on yleisempää miehillä kuin naisilla. Miesten terveyden epätasa-arvon voidaan nähdä jossain määrin kertautuvan sosioekonomisten vaikutusten vuoksi.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen keskeisimmästä tavoitteesta, terveyserojen kaventamisesta ja kustannusten hillitsemisestä, vain jälkimmäinen on saanut julkisuudessa merkittävää huomiota. Sotessa on luovuttu keskeisestä palveluiden integraatiotavoitteesta ja oleelliset näkökulmat ovat peittyneet kiistelyjen varjoon.

Vai ovatko keskeisimmät tavoitteet muuttuneet tyystin vuosien varrella? Terveyserojen kaventaminen on laaja tasa-arvokysymys. Myös miesten terveyden tasa-arvoon tulee kiinnittää huomiota.

Nykymenolla mies ja duunari kuolevat jatkossakin vuosia ennen naisia sekä johtajia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin. Onkohan sosioekonomisten tekijöiden osalta kyse kausaliteetista vai korrelaatiosta?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Miehet kuolevat ennen naisia

ooo

Hyvin kirjoitat tärkeästä aiheesta.
Miltähän tilastot näyttäisivät, jos niistä saataisiin tupakan ja alkoholin vaikutus pois.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Taas joku raittiusseuralainen valistamassa meitä metsäläisiä.

Muissa euroopan maissa ei varmana tupakoida eikä käytetä alkoholia vai väitätkö että kaikki suomalaiset miehet juovat muita eurooppalaisia enemmän sekä myös tupakoivat?

Pekka Pylkkönen

Ei, mutta erot sosioekonomisten ryhmien kuolleisuudessa selittyvät neljällä tekijällä: tupakalla, alkoholilla, ylipainolla ja liikunnan vähäisyydellä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #8

Eri väestöryhmien, jopa yli kymmenen erilaiset eliniän odotteet selittyvät myös köyhyydellä ja köyhyydestä johtuvasta huonommasta ravitsemuksesta ja terveys-ja lääkintähuollosta. Asia joka kiinnostaa porvaripoliitikkoja yhtä paljon kuin vanhusten ja muiden "tuottamattomien" ja huoltosuhdetta rasittavien tilanne ylipäänsä!?

Esim. Helsingin eräiden kaupunginosien välillä on lähes kymmenen vuoden eroja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Suomessa ei ole sellaista köyhyyttä joka per se selittäisi eroja kuolleisuudessa. Ylivoimaisesti tärkeimmät syyt ovat köyhimpien suurempi tupakoivuus ja useammat tapaturmaiset alkoholikuolemat. Näiden ohella esimerkiksi erot terveyspalveluiden käytössä ovat täysin merkityksettömiä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #15

Alkoholi, tupakka ja esim. liika lihavuus sekä muut terveyteen vaikuttavat elämäntavat aiheuttavat eliniän odote-eroja kyllä, mutta myös suoranaisesta köyhyydestä johtuvat syyt rankasti myös.
- Jos köyhä joutuu valitsemaan ruoka-annoksen, tai välttämättömien lääkkeiden välillä...?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Hyvää, tiukkaa ja tärkeää asiaa minustakin.
Päättyvällä kaudella on politikoitu mm. kovat talouskysymykset edellä, joten tulevalla, punanvihreänsinisen hallituksen kaudella onkin hyvä katsoa miten eri väestöryhmiin kuuluvilla suomalaisilla oikeasti arki menee ja sujuu...?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Pidän aiemmin kuolemista vain etuna tietäen Suomen vanhuspalveluiden tason.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Suomalainen mies on poliitikkojen ja verottajan ihannemies.
Raataa peräsuoli pitkänä kärsimysten kautta ansion ja kuolee ennen eläkeikää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Se miesten syrjäyttäminen alkaa jo lapsuudessa.Poikia raijataan huostalaitoksiin ja koulukoteihin pelkästään jo sen takia että ovat poikia.Kun opettajina on näitä naisia ja naisvaltainen sosiaali ja terveydenhoito on valjastettu THL:ää myöten kouluihin ja varhaiskasvatuslaitoksiin,ja laki menee vanhempien edelle,niin mitä muuta voi tulos olla?

Sitran huoliliputukset ynm.selän takana kyttäämiset jotka on kouluihin tuotu.Sosiaalityöntekijät varhaiskasvatukseen muun epäpätevän henkilökunnan lisäksi.Naisten kateus,pahansuopaisuus,katkeruus ,uteliaisuus perhesuojan rikkomiseen asti,liitettynä epäpätevyyteen onkin se pommi,joka aiheuttaa tuhansille perheille tuhoa näissä palveluissa joita veronmaksajien rahoilla kustannetaan.

Pelkästään lastensuojelun viranomaisista yli 50% on epäpäteviä ja HEIDÄN päätöksillään perheitä suomessa tuhotaan.14 v.poika vietiin mielisairaalaan (lainvastaista)allergian takia,ja perheen äitejä sekä isiä on syytetty pahoinpitelyistä ja isovanhempia pedofiliasta,kun on menneet sukset ristiin näiden epäpätevien viranoamaisten kanssa.Kun ei pakkoruotsi taivu pojilla heidät raijataan huostalaitoksiin tai sijaisperheisiin heittopusseiksi.Koulut jää kesken ja sitten nämä rouvakerholaiset ihmettelevät julkisuudessa ja vaativat lisää veronmaksajien rahaa!

Suomalaisia poikia ja miehiä on SYRJÄYTETTY 100 000 ja tänne raahataan yli 32 400 miestä lisää hallituksen ja muiden puolueiden toimesta jotka ovat olleet hyväksymässä sen.6000 NUORTA JÄÄ MIELENTERVEYSONGELMIEN TAKIA ELÄKKEELLE VUOSITTAIN ja suomalaisia on ilman asuntoa Työssäkäyviä nuoria ja vanhuksia,ihmisiä paleltuu pakkaseen.

Ja teille,kuten hallitukselle on pääasia antaa sosiaaliturvaa,asuntoja ja traumaterapiaa kaikille muille.Poikien ja miesten tasa-arvosta ei ole puhuttu,eikä sitä ole ollut 50 vuoteen.Femakot ja lastensuojelujärjestöt taas vihaavat niin miehiä,poikia kuin naisia ja tyttöjäkin.Koska "maahanmuutto"menee heidän edelleen koska oma etu, ettei jää veronmaksajien rahat saamatta näissä suojatyöpaikoisaan ,tai naama ilman julkisuutta.

Yksikään femakko,lastensuojelun järjestö tai keskusliiton edustaja,ei saarikko eikä perhehoitoliiton etujen ajaja ole vaatinut korvauksia pojille joita on kaltoinkohdeltu ja pidetty hakattavana jne.ihmisarvoa alentavissa laitoksissa aikoinaan.Samaa näytelmää tosin jatkavat edelleen,eli eivät uskalla julkisuuteen päästää totuutta alan laittomuuksista lasten itsemurhia myöten.

Pekka Pylkkönen

Tuloerojenkin kohdalla verotusta pidetään tärkeänä tasaajana. Myös elinajanodotteessa pitöisi keskittyä siihen miten naisilta saadaan elinvuosia pois. Julkiset mestaukset voisivat olla vähän shokeeraavia joten esimerkiksi hidas myrkytys voisi toimia paremmin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Voisihan sitä kauemminkin kitua, jos meikäläinen ukkoväki oppisi syömään kevyemmin, vähemmän prosessoituja lihatuotteita, eläinperäisiä rasvoja, ja paljon lisää kasviksia.
Tuppakkaa tullut kiskottua koko aikuisikä, ja viinaakin vaihtelevasti joten niiden osalta peli on menetetty.
Liikuntaa kannattaa harrastaa niin kaukan kuin jäsenet liikkuvat.
Pitkä elämä sairaalavuoteen vankina kuoliaaksi kituen ei kylläkään houkuttele.

Äiti koki juuri sellaisen maanpäällisen helvetin aivosairauteen hitaasti hiipuen.
Eutanasia on laillistettava.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Miesten salainen juoni. Me lähdetään täältä pois mielummin kuin joudutaan makaamaan paskasissa vaipoissa.

Petri Hämäläinen

Hieno asiallinen kirjoitus.

Kovasti tulee wanhaa valtionhoitajapuoluetta demareita ikävä kun tällaisia kirjoituksia lukee.

Maailma on muuttunut sittemmin.

Media julistaa miesvihaa ja jankuttaa naisista, naisista, naisista ja vähän lesboista, homoista ja pakolaismiehistä.

Ja demareiden Haatainen / Marin -siipi taputtaa hyväksyvästi käsiään.

Käyttäjän SusannaHelovuori-Santos kuva
Susanna Helovuori-Santos

Haluaisin lisätä tähän yhden merkittävän tekijän joka osaltaan selittää miesten lyhyempää elinajanodotetta (erit. sosioekonomisesti matalammassa luokassa olevien). Avioliitto. Sen myönteisestä vaikutuksesta elinajanodotteeseen on näyttöä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomessa jopa +7v. Nyt minä kohdistaisinkin katseen miesten ja naisten välisiin sosioekonomisiin luokkiin ja kasvavaan kuiluun. Toinen merkittävä tekijä tässä on nimittäin vähän puhuttu ylöspäin suuntautunut parinmuodostus eli naiset etsivät usein korkeamman statuksen miestä. Suomessa miehet kuitenkin tippuvat koulutuksesta ja ajautuvat tuonne "matalampaan luokkaan" kun naiset päinvastoin.. Eli tästä päättelemään. Mielenkiintoinen aihe! Pitänee itsekin kirjoittaa ;)

Petri Hämäläinen

#17 - avioliitto on hyvä pointti. Lisätään tuohon vielä että avioeroista Suomessa 80%:ssa nainen hakee eroa. Toxic femininity?

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Huomattu on ja siksi sovinismi kasvaa sisälläni koko ajan. Edes eliittikumppaneista tai tinderistä ei löydy apua ;-)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren
Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Entä sitten? Me miehet olemme kulutustavaraa. Vain naisilla on pitemmän aikavälin merkitystä. Tämä kaikki seuraa evoluutiosta.

Toimituksen poiminnat